Home
AANMELDING
PRAKTIJKLOCATIE
KOSTEN
BIOFEEDBACK
NEUROFEEDBACK
INTERNET_THERAPIE
PSYCHOTEST
SPELL_DOWNLOAD
SPELL_LINKS
SPELL_PARTNER
LAATSTE NIEUWS

 

 

Neurofeedback

Neurofeedback is een trainingsmethode, die het mogelijk maakt de werking van het centraal zenuwstelsel te beÔnvloeden door middel van training van de hersengolven (zichtbaar gemaakt via het EEG). Neurofeedback wordt ook wel genoemd EEG- biofeedback. Biofeedback trainingen zijn methoden om allerlei fysiologische maten (zoals hartslag, ademhaling, huidtemperatuur, zweetuitscheidin, etc.) dmv individuele trainingen te beÔnvloeden. Het nut van deze trainingen kan zijn meer ontspanning en betere concentratie. Een  voorlichtingsfolder  (2014) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is hier te downloaden. Ook is er een video te bekijken over neurofeedback.

Voor welke klachten?

Ontregelingen in het functioneren of het niet optimaal functioneren van het brein, die kunnen leiden tot verschijnselen, zoals bijvoorbeeld:

- angst en depressie

- slaapstoornissen, vermoeidheidsproblemen

- migraine/ hoofdpijn

- aandachtstoornissen en hyperactiviteit (o.a. ADHD, ADD)

- burnout

- tinnitus (oorsuizen)

- anderzijds kan deze neurofeedback- methode gebruikt worden, indien men optimaler presteren wil tijdens sportevenementen, muziekuitvoeringen of (top-)overlegsituaties. Dit wordt ook wel aangeduid als het streven naar de 'PeakPerformance'.            

NFB is niet bij alle kwalen/stoornissen werkzaam, maar kan op voorgenoemde gebieden (klinisch relevante) veranderingen, cq. verbeteringen bewerkstelligen, die op een andere wijze niet of nauwelijks realiseerbaar zijn. Momenteel is er een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek wat positief uitvalt voor NFB. Het meest wetenschappelijk onderbouwd is neurofeedback op het gebied van ADD/ADHD. 

NeuroFeedback bij SPELL

Bij SPELL kan men terecht voor deze behandelingsmethode. CliŽnten, die hierin geÔnteresseerd zijn, kunnen het beste rechtstreeks contact opnemen met drs. Frits Johann: 06 - 10.47.22.40.

Na een intake wordt bekeken op welke wijze de behandeling eventueel gestart kan worden.

Vaak moet men er wel op bedacht zijn, dat eerst een zogenaamd QEEG (kwantitatief EEG) afgenomen wordt, waarbij op 19 verschillende plaatsen hersenritmes gemeten worden. Deze diagnostische fase is nodig om de neurofeedback behandeling adequaat te kunnen starten. Een QEEG- afname is een eenmalige sessie van max.1ľ uur, waarbij voor de beoordeling van de resultaten een externe deskundige wordt ingeschakeld.

Opname van een QEEG De cliŽnt krijgt een cap op het hoofd, waardoor op 19 verschillende posities metingen worden gedaan. Alles wordt geregistreerd op de computer.

Na het QEEG kan besloten worden tot een serie neurofeedbacktrainingen.Duur van de training: minimaal meestal ongeveer 20 sessies (van 45 min. tot max. 1 uur), afhankelijk van de soort klacht, maar na 5 ŗ 10 sessies wordt er een evaluatie gedaan of het wel of niet zinvol is om te continueren.

Een neurofeedbacksessie: de cliŽnt kijkt naar een beeldscherm met een spelletje (PACMAN in dit geval). Links het scherm van de behandelaar, waarop het EEG van de cliŽnt op verschillende manieren wordt afgebeeld. Na enige training kan de cliŽnt het spel steeds "soepeler" laten verlopen  (dus minder haperingen en meer punten worden gescoord) doordat de cliŽnt een ander hersengolfpatroon produceert! De cliŽnt is in dit geval draadloos met de computer verbonden; aan zijn linkerarm bevindt zich een klein zendertje (via de PET van Brainquiry), die de signalen van  3 - 4 electroden, geplaatst op het hoofd, doorgeeft.

Een uitvoeriger voorlichtingsfolder over neurofeedback van het Nederlands Instituut van Psychologen  (NIP) kan via de  download pagina bekeken worden. Daarnaast is op veel plaatsen op het internet veel informatie beschikbaar.

Kosten/ financiering 

De kosten van het QEEG kunnen varieren, maar worden doorgaans niet door de ziektekostenverzekering vergoed.

De kosten van de sessies neurofeedback worden soms vergoed via de ziektekostenverzekering (via het aanvullende pakket bijv. alternatieve geneeswijzen), uit een PGB-budget of via een werkgever. 

Buiten de specifieke regelingen kan men ook besluiten zelf de kosten te betalen, dan bedragen deze  Ä 60,-  per sessie. 

Voor uw persoonlijke situatie rondom dit thema kunt u altijd met ons contact opnemen. 

Technische informatie/ gebruikte apparatuur

De training wordt gedaan met de NEXUS-4 gecombineerd met de Biotrace- software.